Gister waren we op bezoek bij bromfietsclub OBC in de Lier, hier een leuk artikeltje over het ontroesten van je tank.

tank ontroesten

.  Tank ontroesten...........

Niks is vervelender dan dat je onderweg een deel van je vermogen kwijtraakt ( niet in het café trouwens red. ), dan wel stil komt te staan met een verstopte sproeier. Je kan natuurlijk proberen met een filter het roestgruis uit je tank tegen te houden maar dat gaat in de meeste gevallen niet en zo'n filter is nog eens geen gezicht ook. Er zit niks anders op dan de tank te ontroesten. Dit kan op vele manieren die ook nog eens aardig kostbaar zijn b.v. de tank inwendig laten stralen of met tankcure roestoplosser behandelen. Ook kan je de tank vullen met scherpe steentjes en dan een paar uur schudden. Maaarr er is een methode die echt werkt en bijna niks KOST. Geduld hebben is echter wel een schone zaak. Het enige wat je nodig hebt is NATUURAZIJN, kost slechts 45 cent per liter.

De meeste benzinekranen lekken dus we drukken een stopje ( slangetje met boutje erin ) op de benzinekraan zodat ons brouwsel niet wegloopt.

Giet 4 liter natuurazijn en 1,5 liter water in de tank ( tot de nok vol ) natuurlijk is dit na de hand van welke tank u heeft.  Kreidler b.v. heeft 11ltr tankinhoud dus dan verdubbeld u de bovenstaande hoeveelheid. Tankdop er goed opdraaien en vergeet niet de benzinekraan goed dicht te doen. Lekkage kan de lak aan de buitenzijde erg aantasten.

Na 2 tot 4 weken kun je de tank legen, doe dit b.v. in een emmer zodat je het resultaat kunt zien van 4 weken wachten. Zo nu en dan schudden mag maar dat geeft geen extra bijdrage.

De tank meerdere malen spoelen met schoon water tot dat alle roestschilfers er uit zijn. De laatste keer de tank vullen met gloeiend heet water zodat de tank lekker droogt van binnen. ( voor dat hij weer gaat roesten ). Als je nu in de tank kijkt zie je blinkend metaal en geen korreltje roest.

We kunnen als de tank een paar dagen gedroogt heeft deze een behandeling geven met epoxy, maar deze kost wel 25 euro. Doen we dit niet dan is het ook niet erg maar vul de tank dan wel met tweetaktbenzine en laat hem niet liggen.

Kijk wel uit met de epoxy als je de tank wil laten verchromen, niet alle verchromerijen willen een geepoxeerde tank behandelen.

bron OBC de oudcamp.